KMETIJA BRINJEVKA

Kmetija Brinjevka se nahaja na spodnjem Krasu – v Malem Dolu pri Komnu. Po pričevanjih naj bi Mali Dol nastala v srednjem veku, ko je rihemberški grof dodelil ozemlje današnje vasi trem bratom pastirjem.

V vasi obiskovalec kaj hitro začuti, da se nahaja v osrčju Krasa, saj ga v središču pričakajo kamnoseške mojstrovine. Tukaj se nahaja kapelica, vodnjak ali štirna, kot temu pravimo Kraševci, iz leta 1896, zgrajena iz dveh kamnitih obodov, lepo oblikovani portoni in spominska plošča posvečena prvi požgani vasi na Krasu med drugo svetovno vojno. Okrog vasi je več makadamskih poti, kjer lahko občudujemo naravno in kulturno dediščino, vodijo pa tudi v kraško dolino, mimo naših njiv.

Najzanimivejša je sprehajalna pot okoli vasi, ki se prične v vaškem jedru in vodi do spomenika, posvečenega Alojzu Furlanu (Grškovemu kmetu), ki zre proti svojemu kraju. Pot vas popelje mimo vodnjaka, murve, suhozidne gradnje, ki se je v letu 2016 zapisala v nacionalni register nesnovne dediščine, kala z »japenco« (jamo za gašenje apna) in mogočnega hrasta z obsegom štirih metrov.
V sodelovanju z domačini nam je v tej kraški dolini do sedaj uspelo pridobiti v brezplačno uporabo z obvezo uporabnika, da plača davek od katastrskega dohodka, ki bremeni prevzete nepremičnine, približno 4 ha obdelovalne površine.

Pridelujemo sezonsko domačo zelenjavo (solato, radič, šparglje, korenje, krompir, itd.), na način zdravega in ekološkega kmetovanja – kot je bilo nekoč. Stremimo k temu, da sveža zelenjava – polna vitaminov in okusa, ki prispe v domove ljudi, v javne zavode namenjene otrokom, mladostnikom, starostnikom, kakor tudi v nekatere restavracije in gostilne, prehaja iz njive v najkrajšem možnem času, brez dolgih transportov in hladilnic. Na kmetiji imamo tudi živilski obrat »Kraški lonec«, kjer predelujemo ekološko zelenjavo v vložnine, sadje v marmelade, moko pa v testenine in piškote.

Vsak začetek je težak, vendar verjamemo, da dober glas seže v deveto vas. Od setve in sajenja do končnega pridelka je potrebno veliko truda, dobre volje in dela, vendar imamo na kmetiji zaposlene marljive ljudi, ki z največjo skrbnostjo vsak dan skrbijo za pridelke in njihovo nadaljnjo pot. Trenutno imamo 1,5 redno zaposlenih ljudi. Tesno sodelujemo z Zavodom Bodika, kjer so zaposlene osebe na zaščitenih delovnih mestih. Trenutno je zaposlenih 6 oseb na zaščitenih delovnih mestih, ki pomagajo tudi na delu na kmetiji.

Naše ekološke pridelke lahko kupite na eko kmetiji Brinjevka v Malem Dolu in trgovini Kraški kotiček v Sežani.
Kmetija Brinjevka je projekt, ki odpira nove možnosti, tako v smislu odpiranja novih delovnih mest za težje zaposljive osebe, kakor tudi v smislu zdravega načina življenja. Želimo si, da bi Kmetijo Brinjevka opazil vsak, ki ima rad naravo in ljudi. Vsakega, ki pot popelje na Kras vljudno vabimo, da nas obišče, si napolni košarico zelenjave, se nam pridruži na dvorišču in z nami poklepeta. Vljudno vabljeni!