Programi za otroke - ogled kmetije

Najbolj mi je bilo všeč in hkrati sem bil presenečen, da so na ekološki kmetiji Brinjevka v delo vključeni tudi ljudje s posebnimi potrebami. Ruj Kocjan 4. A

PROGRAMI ZA OTROKE – OGLED KMETIJE:

Odločili smo se da odpremo vrata za vse vrtce, šole in druge obiskovalce, ki želijo spoznati kako gospodariti na naravi prijazen način, ne da bi ob tem trpelo okolje in narava. Menimo, da je ekološka kmetija najboljša učilnica, kjer se otroci prek vida, sluha, dotika, okusa, vonja in sodelovanja naučijo, kako se prideluje hrana, ki je naravi prijazna.

Za Šole in Vrtce ponujamo voden ogled in predstavitev kmetije, izbirate lahko med tremi različnimi delavnicami, toplo pa priporočamo da izberete ponudbo z pogostitvijo, kjer ob zaključku naravoslovnega dne udeležencem ponudimo ZDRAVO in URAVNOTEŽENO MALICO – EKO MALICO »BRINJEVKA« (pridelki z naše kmetije).

Program bomo prilagodili upoštevajoč otrokovo starost, letni čas, vremenske razmere in želje ter potrebe izobraževalne ustanove.

DELAVNICE MED KATERIMI LAHKO IZBIRATE:
  • SPOZNAJMO IN ODKRIVAJMO KRAS – NARAVO IN OKOLJE
    otroci spoznajo naše obdelovalne površine, vaško življenje – pripovedke, izrazoslovje (štjrna, prton, kolonja, žbrinca, suh zid, grublje, vrtača, ušniki,..), znamenitosti kraja (mogočen hrast, kraška arhitektura,…)….

  • ZAVIHAJMO ROKAVE IN PREIZKUSIMO DELO NA POLJU
    delo na njivi – pletje, sajenje; predstavitev ekološkega kmetovanja, prikaz in interpretacija vzgoje rastline od semena dalje. Otroci samostojno posadijo rastlino in jo odnesejo domov….

  • DAJMO DOMIŠLJIJI PROSTO POT
    delavnica odvisna od velikosti skupine, uporabimo različno tematiko (npr. polje, kmetija, zelenjava). V okviru omenjene delavnice otroci naredijo izdelek, ki ostane na kmetiji….