Ekološka kmetija v osrčju Krasa

Kjer je vsaka njiva svoj svet.

Na Krasu je krasno –
nikoli ni prezgodaj,
nikdar ni prekasno:
vse je zmeraj o pravem času,
na Krasu.
(Miroslav Košuta)
 
Kako je pri nas krasno so vedeli povedati že veliki možje po katerih je Kras poznan. Skozi svoja umetniška dela so Kraševcem pisali in slikali besede ter občutke, ki nas prežemajo, ko skozi letne čase opazujemo našo čudovito pokrajno. Kamen, burja in pomanjkanje tekočih voda so narekovali vsakdanje življenje staremu Kraševcu, njegova iznajdljivost pa nam je vidna še danes – njive v vrtačah in malih dolinah, grublje, kamor je odlagal kamenje, ko si je čistil zemljo za obdelovanje, suhozid, ki ga je urejal ob poteh in s katerim je zamejeval svojo posest, ledinska imena, strehe, krite s škrlami in kamniti žlebovi s katerimi je skušal ujeti vsako kapljo vode, ki se je stekala v štirno. Prav skozi arhitekturo in kamnoseške mojstrovine je mogoče zaznati, da se je med kraškim človekom in Krasom spletla posebna vez, ki je zanamcem položena v zibeljko. 
 
In prav ta vez je gradila spoštljiv odnos do narave in okolja, ki nas obdaja v Malem Dolu. Da tega ni mogoče spregledati je zaznal že Drago Kralj, ustvarjalec revije Tovariš, ko ga je leta 1972 pot vodila v našo malo vasico. Svoje vtise je strnil takole: “Mali Dol se ne gre velikega in pomembnega kmetijstva. Tu se ne bodo nikoli ubadali z arondacijami in podobnimi stvarmi, ki pestijo in bojda rešujejo kmete drugje. Tu je vsaka njiva svoj svet, ločen od druge s strminami in kamenjem. Vsaka vrtačica je svoja njivica.” Tako je v vasi še danes. Vsaka njiva, ki jo obdelujemo šepeta svojo zgodbo.
 
Hvaležni zapuščini, ki je vidna v kulturni in naravni krajini ter ljubezni Kraševca do svoje zemlje, na Ekološki kmetiji Brinjevka strmimo k temu, da jo s primernim delom in odnosom do soljudi, ohranimo in predamo tistim, ki korakajo za nami. 
 
NA POTI DO NAS – DOŽIVITE KRAS
Ko se odpravite k nam na Mali Dol po svežo zelenjavno zgodbo, da bi doživeli preplet tradicije in našega dela, vas vabimo, da dan izkoristite za to, da Kras doživite in začutite tako, kot so ga naši pesniki, pisatelji in umetniki. Morda v njem najdete tudi vi inspiracijo.
 
Če prihajate iz Štorij, vas bo pot vodila mimo vasi Kazlje, Dobravlje, Ponikve, Štanjel, Kobjeglava in Tomačevica. Med potjo, ki je čudovita tudi, če jo opravite s kolesom, občudujte kraško arhitekturo, vrtače in doline, kjer so zasajene vitke kraške lepotice – trte. V Štanjelu ne pozabite na sprehod po vasici, ki se omenja že v srednjem veku, in na obisk Ferrarijevega vrta, dela arhitekta Maksa Fabijanija. Po kavici pa naj vas pot vodi v galerijo Lojzeta Spacala
 
Tudi v Kobjeglavi si boste lahko od vožnje spočili s pohodom po učni poti devetih kalov. Ne pozabite pa še na druge naravne znamenitosti, do katerih vas vodi klik na tej povezavi.
 
Tudi če vas pot vodi mimo Sežane, kjer boste postali v rojstni sobi Srečka Kosovela ter se nato, navdušeni nad umetniško smerjo konstruktivizma, podali še do Lipice, v galerijo Avgusta Černigoja in na obisk lipicancev, ne boste prikrajšani za lepe razglede. Mimo Šmarij, Križa, Tomaja (kjer se nahaja Kosovelova domačija), Dutovelj ter nato skozi Krajno vas ali Pliskovico, boste prispeli v Mali Dol. In če se boste s Krasa odpravili še na Obalo, le postojte v Divači, v Muzeju slovenskih filmskih igralcev, ki se nahaja v rojstni hiši prve slovenske filmske igralke Ide Kravajne – Ita Rine. Na poti pa ne pozabite zaviti še v kraške kleti, kjer vam bodo domačini za pokušino z veseljem natočili kozarec terana. Le vzemite kakšno steklenico tudi s seboj domov, morda se vam bo ravno ta žlahtna pijača dobro podala pri jedeh, ki jih boste pripravljali z našo zelenjavo!
 
Več informacij o Krasu, njegovih znamenitostih in dobrotah:
– Stran Visit Kras
 
Vabljeni k branju prispevka “V malem svetu dobrega terana”, avtorja Draga Kralja iz revije Tovariš, objavljenega leta 1972.